Floaten betekent letterlijk ‘drijven.’ Na voorzichtig te gaan liggen, drijf je in een drijvende cabine gevuld met een zoutoplossing in water (magnesiumsulfaat of epsomzout). Zo’n drijvende cabine noem je ook wel een Cocoon. Doordat je drijft en het lichaam het zout opneemt, wordt je lichaam en geest zo goed mogelijk ontspannen, wat al eeuwen bekend is. Degene die een floatsessie hadden, beschreven de ervaring ‘herboren’ of ‘uitgerust.’ Goed slapen de volgende nacht is een bijwerking waar vaak over gehoord wordt. Verder blijkt het drijfvermogen een gunstig effect te hebben op blessureherstel en trainingen. Ook worden er goede resultaten behaald met het floaten. Vooral op gebieden als pijnbestrijding, burn-out, reuma, de ziekte van Parkinson, fibromyalgie, RSI en chronische aandoeningen van nek en rug zoals whiplash. Dit is ruimschoots wetenschappelijk bewezen! Je lichaamshuid is ook weer helemaal schoon en zacht, voor meerdere dagen!
Werking
Bij floating drijf je in een zoutoplossing van warm water (35,8℃), waarin een grote hoeveelheid zuiver magnesiumsulfaat (epsomzout) is opgelost. Dit noem je ook wel bitterzout. Het magnesium zoutgehalte is zo hoog dat het de zwaartekracht opheft en je gemakkelijk overeind houdt. Ook neem je magnesium zo goed mogelijk op via je huid! Tijdens het floaten, hang je in een speciaal ontworpen cabine die prikkels buitenaf weghoudt, zodat je je volledig kunt ontspannen. Gewichtloosheid, warmte en rust zorgen ervoor dat het lichaam zich ontspant als de bloedstroom verbetert. De ademhaling en de hartslag vertragen als de bloeddruk en hartslag afnemen. Je krijgt vaak de indruk dat je aan het dromen bent terwijl je wakker bent. Het lichaam krijgt de kans om terug te keren, naar zijn natuurlijke evenwicht, waarin alle onderdelen en systemen samenwerken. Je merkt meteen het resultaat! Je wordt aangeraden om dit minimaal 60 minuten te doen, omdat het vaak even duurt voor het floaten dat je echt kunt ontspannen en de stress van het dagelijks leven aan je genoegen kunt laten. Je kunt zelf bepalen of je de cabine open, gesloten, licht of donker wilt houden. Ook kun je laten weten of je tijdens het zweven naar rustgevende muziek wilt luisteren. De cabine gaat automatisch open aan het einde van de sessie.
Voordat je begint aan floating
Floating kan de werking van medicijnen beïnvloeden! Iedereen die wilt beginnen aan floating, maar medicijnen slikt en/of onder behandeling is bij een huisarts, dient eerst contact op te nemen met het bedrijf waar je wilt gaan floaten. Voor je veiligheid kan het nodig zijn om toestemming van je arts te krijgen voordat je gaat drijven. Vergeet ook niet dat kleine snijwondjes kunt krijgen tijdens het drijven. Deze zijn natuurlijk niet gevaarlijk en gaan na een tijdje weer snel weg.